Automaattisorvaajasta kokeneeksi tuotannonsuunnittelijaksi – Jarno Laaksonen on ollut Botnia Boltin uskollinen työntekijä 30 vuoden ajan

Jarno Laaksosen aloittaessa uransa lähes kolme vuosikymmentä sitten Botnia Bolt oli pieni kahdeksan työntekijän yritys. Tuolloin vuonna 1995 Kurikan ammattikoulusta CNC-sorvauksen linjalta vastavalmistuneena hän sai vihiä, että kristiinalaisyritys tarvitsi sorvaajaa.

– Työskentelin pajassa automaattisorvaajana ja huolehdin useista sorveista aivan yksinäni, kunnes työntekijöitä alkoi tulla lisää yrityksen kasvaessa. Siihen aikaan kaikki koneet olivat tietenkin täysin mekaanista.

Työssään Botnia Boltilla Laaksonen kohtasi aluksi myös kielellisiä haasteita, koska yrityksen sisäinen kieli on ruotsi.

– Täällä aloittaessani olin ensimmäinen ja ainoa suomenkielinen, mutta opin nopeasti ruotsia. Nykyisin kieli ei enää tuota ongelmia, ja monilla meistä on suomenkielinen tai kaksikielinen tausta, hän toteaa.

Tuotannonsuunnittelijan työ vaatii ongelmanratkaisukykyä ja tarkkuutta

Nykyään Laaksonen työskentelee tuotannonsuunnittelijana. Hän on yksi viidestä toimistotyöntekijästä Machining-osastolla, ja toimistostaan hänellä on näkymät jatkuvasti kasvavaan konekantaan. Tällä hetkellä hänen vastuullaan on kymmenen eri CNC-sorvin ohjelmointi.

– Saadessamme asiakkaalta kyselyn tarkistan ensimmäisenä, että meillä on sopivat koneet, työkalut ja mittalaitteet komponentin valmistamiseen kustannustehokkaasti. Jos asiakas päätyy tekemään tilauksen, suoritan seuraavaksi koodauksen eli teen CNC-sorville ohjelman asiakkaan tilaaman komponentin piirustuksen tai 3D-mallin perusteella.

Tuotannon ollessa käynnissä Laaksonen valvoo linjaa jatkuvasti. Seurattavia työvaiheita on monia, varsinkin kun samanaikaisesti työn alla on noin 500 eri tilausta.

– Minun on päivittäin tarkistettava, että kaikki ohjelmoinnit on tehty oikein ja että materiaalia on riittävästi, jotta koneistajat voivat tehdä työnsä. Työni on pitkälti ongelmienratkaisua ja työjonojen järjestelemistä.

Vaihtelevat työtehtävät ja mukavat työkaverit ovat avain työssä viihtymiseen

Laaksonen oppii mielellään uusia asioita, ja työ on hyvin vaihtelevaa johtuen siitä, että noin neljännes tilauksista koskee aivan uusia komponentteja. Sorvit kehittyvät jatkuvasti, mikä tuo mukanaan uusia haasteita, ja jokaiseen uuteen koneeseen tutustuminen vie aikaa.

Aiemmin Laaksonen toimi tukena myös IT-asioissa, mutta enää hänellä ei ole siihen aikaa.

– Olen kyllä huomannut, että yritys kasvaa kohinalla. En enää ehdi tehdä kaikkea, mitä haluaisin, ja siksi joudun delegoimaan osan töistäni eteenpäin, Laaksonen kertoo.

Laaksonen ei vielä ole kyllästynyt Botnia Boltiin, eikä usko niin tapahtuvan tulevaisuudessakaan.

– Tämä on unelmatyöni. Olen työskennellyt täällä näin pitkään, koska viihdyn työssäni. Siihen vaikuttavat sekä työtehtäväni että työkaverini.

Laaksonen viettää aikaa työkavereiden kanssa myös vapaa-ajalla, sillä hän pelaa mielellään padelia toimiston porukan kanssa.