Från automatsvarvare till erfaren produktionsplanerare – Jarno Laaksonen har varit Botnia Bolt trogen i 30 år

När Jarno Laaksonen inledde sin karriär för nästan tre decennier sedan var Botnia Bolt ett litet företag med åtta anställda. Året var 1995 och han hade precis utexaminerats inom CNC-svarvning från yrkesskolan i Kurikka när han fick nys om att Kristinestadsföretaget behövde en svarvare.

– Jag jobbade på golvet som automatsvarvare och skötte flera svarvar helt ensam tills det började komma fler anställda i takt med att företaget växte. Allt var förstås helt mekaniskt på den tiden.

Till en början innebar arbetet på Botnia Bolt också språkliga utmaningar för Laaksonen. Företagets interna språk är nämligen svenska.

– Jag var den första och enda finskspråkiga här då jag började, men man lär sig fort. Nu är språket inget problem längre och vi är många med finsk- eller tvåspråkig bakgrund, konstaterar han.

Produktionsplanerarens arbete handlar om problemlösning och noggrannhet

I dag arbetar Laaksonen som produktionsplanerare. Han är en av fem kontorsarbetare på vår produktionsavdelning Machining och har utsikt över den växande maskinparken. I dagsläget sköter han programmeringen av tio olika CNC-svarvar.

– När det kommer en förfrågan från en kund kontrollerar jag att vi har de maskiner och verktyg som behövs för att tillverka komponenten på ett kostnadseffektivt sätt. Om kunden bestämmer sig för att göra en beställning är kodning nästa steg för mig, det vill säga att skapa ett program för CNC-svarven, utgående från en ritning eller 3D-modell av den komponent som kunden beställt.

När tillverkningen är i gång övervakar Laaksonen hela tiden kön. Det är många olika arbetsmoment att hålla reda på, särskilt som ungefär 500 olika beställningar bearbetas samtidigt.

– Jag måste dagligen kontrollera att allt är korrekt programmerat och att materialet finns, så att maskinoperatörerna kan sköta sina jobb. Mitt arbete handlar väldigt långt om problemlösning och noggrannhet.

Varierande arbetsuppgifter och trevliga kollegor nyckeln till framgång

Laaksonen tycker om att lära sig nya saker och eftersom ungefär en fjärdedel av de beställningar vi får gäller helt nya komponenter är det ett väldigt varierande arbete. Svarvarna utvecklas hela tiden, vilket för med sig nya utmaningar, och det tar tid att lära känna varje ny maskin.

Tidigare ryckte Laaksonen även in på IT-sidan och hjälpte till med service, men det hinner han inte längre.

– Jag märker förstås av att företaget växer så att det knakar. Jag hinner inte längre med allt jag skulle vilja göra och jag måste därför delegera en del av arbetet vidare, säger Laaksonen.

Än har Laaksonen inte tröttnat på Botnia Bolt, och han ser det som en mycket osannolik händelseutveckling även i framtiden.

– Det här är mitt drömjobb. Jag har arbetat här så här länge för att jag trivs. Hälften av den trivseln beror på mina arbetsuppgifter och den andra hälften på mina kollegor.

Och kollegorna hänger med även på fritiden – då spelar Laaksonen gärna padel med ett gäng från kontoret.