10 vuoden kokemus laadunvalvonnasta ja tuotetestauksesta – Botnia Bolt vastaa siitä, että tuotteet pitävät kutinsa

Me Botnia Boltilla vastaamme siitä, että toimittamamme tuotteet ovat korkealaatuisia. Tämä koskee niin omaa tuotantoamme kuin jälleemyymiämme tuotteita. Meillä on oma laadunvalvonta- ja tuotetestauslaboratorio, jossa suoritamme sekä rikkovaa testausta että tuotteiden tarkastusmittauksia.

Laboratorion toiminta alkoi vuonna 2013, kun yritykseen hankittiin vetotestauskone, ja nyt tuotetestauksia on tehty jo lähes kymmenen vuoden ajan, kertoo Botnia Boltin laatupäällikkö Mikael Ersfolk.

– Testaus on meille erikoisala, joka syntyi tarpeesta pystyä tarkastamaan ja varmistamaan toimittamiemme kiinnikkeiden laatu. Sen myötä loimme myös koko toimintaa koskevan laatujärjestelmän.

Testauskalustomme käsittää modernin vetotestauskoneen, kovuus- ja puristusvoimamittarin sekä yksinkertaisempia mittauslaitteita, kuten kierretulkkeja sekä digitaalisia ja analogisia mittauslaitteita. Mittausmenetelmistä tuotteiden laatua ja lujuutta testataan erityisesti vetokokeella. Tässä kokeessa ruuvia kuormitetaan, kunnes se murtuu.

– Mittaamme ruuvin kestämän maksimivoiman, jonka tulee olla vähintään vastaavan standardin vaatimusten mukainen. Esimerkiksi teräsrakentamisessa käytettävät kuumasinkityt ruuvit ovat tuotteita, joita testaamme paljon, koska on äärimmäisen tärkeää, että ne vastaavat vaatimuksia.

Oma laadunvalvonta ja kolmannen osapuolen testaus

Laadunvalvontaa ja testausta tehdään pistokokeilla eri toimituksista. Testitulokset lähetetään osto-osastolle, ja jos kaikki on kunnossa, tuotteiden toimitus asiakkaille voidaan aloittaa. Virheitä havaittaessa aloitetaan puolestaan prosessi, johon myös tavarantoimittaja osallistuu.

– Onneksi meidän ei kovin usein tarvitse ilmoittaa toimittajille, että olemme löytäneet virheen.

Joissakin tapauksissa asiakas voi vaatia tuotteilta ns. kolmannen osapuolen testausta. Botnia Bolt tekee läheistä yhteistyötä akkreditoitujen metallilaboratorioiden kanssa Suomessa ja koordinoi testausta asiakkaan puolesta.

Luotettava tuotelaatu ja ajoissa havaitut virheet

Tuotteiden tarkastaminen on tärkeää, jotta asiakas voi olla varma niiden korkeasta laadusta ja kantaleiman aitoudesta. Pyrimme myös löytämään mahdolliset tuotevirheet ennen asiakasta.

– Haluamme tietää, mitä myymme ja että tuotteet ovat todella sitä, mitä ne väittävät olevansa. Tämä ei olisi mahdollista ilman valvontaa. Kun testaamme tuotteita, asiakkaat voivat luottaa siihen, että toimitamme kestävää ja virheetöntä laatua.

Botnia Boltin laatuosasto vastaa myös teknisiin kysymyksiin, joita meille saapuu myyntiosaston kautta tai suoraan asiakkailta. Kysymykset koskevat useimmiten tuotteiden ominaisuuksia ja käyttöä, kaikkea niiden lujuudesta asennukseen saakka.

Osana asiakkaan tuotekehitystä

Oman laadunvalvonta- ja tuotetestauslaboratorion omistaminen ei ole Suomessa kovin yleistä, Mikael otaksuu. Botnia Boltin asiakkaiden etuna on, että he saavat nopeasti teetettyä mittauksia ja tarkastuksia, joiden testitulokset valmistuvat muutamassa päivässä. Asiakas voi tilata kauttamme myös kolmannen osapuolen testauksen.

– Teemme läheistä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa ja autamme heitä mielellään kiinnityspuolen tuotekehityksessään. Tekninen osaamisemme, monipuolisuutemme ja laadukas työmme tekevät meistä arvossa pidetyn yhteistyökumppanin.