Tekniikan ammattilainen Botnia Bolt on johtaja valmistavan teollisuuden kiinnikkeiden ja koneistettujen metallikomponenttien alalla

Suuri tekninen kiinnostus sekä ruuvien ja kiinnikkeiden tuntemus loi perustan Botnia Boltille 30 vuotta sitten, kun yritys perustettiin. Alun perin ruotsalaiselle emoyhtiölle Sweboltille tuotantoyhtiöksi ja kiinnikevalmistajaksi tarkoitetusta yrityksestä on nyt kehittynyt laatusertifioitu yritys, jolla on monipuolista metallialan toimintaa ja asiakkaita ympäri Suomea.

Huipputason tekninen osaaminen ja kaikki prosessit läpäisevä laatuajattelu ovat yritystoiminnan kulmakiviä, joista Botnia Bolt tunnetaan. Oma ruuvituotanto on kuitenkin mennyttä aikaa: yrityksen tuotanto-osasto, Machining, on erikoistunut pienten ja keskisuurten metallikomponenttien valmistukseen pääasiassa koneenrakennusteollisuudelle. Liiketoiminnan toinen osa-alue, Fastening, toimittaa rakennus- ja metallialan yrityksille kiinnikkeitä, työkaluja ja rakennustuotteita. Yrityksen one stop shop -konsepti sisältää myös myymälämyynnin kolmella eri paikkakunnalla Pohjanmaalla, verkkokaupan ja hyllytyspalvelun.

– Olemme teknisen osaamisen ja laadun eturintamassa. Monet valmistavat metallikomponentteja, mutta me olemme tietoisesti päättäneet asettua huipputasolle tarkkuuden ja toleranssien suhteen. Kiinnikkeiden osalta meidät erottaa ennen kaikkea valikoiman leveys ja syvyys sekä erikoisosaaminen, kuten haponkestävät ja kuumasinkityt kiinnikkeet. Sopeutumiskyky ja joustavat toimitusratkaisut ovat myös vahvuuksiamme, toimitusjohtaja Patrik Pedersen sanoo.

Investointeja dokumentointiin, laadunvarmistukseen ja digitalisaatioon

Kiinnikkeitä koskevia EU-säädöksiä tiukennetaan jatkuvasti ja tuotteet ovat erittäin standardoituja. Botnia Bolt ottaa vastuun siitä, että toimitetut tuotteet ovat korkealaatuisia, ja asettaa suuren painoarvon dokumentoinnille ja laadunvarmistukselle. Omassa laboratoriossa tehdään laaduntarkastuksia vetokokeilla ja kovuus- ja puristusvoimamittauksilla.

– Testaamme tuotteita varmistaaksemme, etteivät tuotesertifikaatit valehtele ja jotta asiakkaat voivat luottaa siihen, että tuotteet pitävät lupauksensa. Asiakkaamme kysyvät meiltä usein, mitä tuotteilta vaaditaan, ja ymmärtävät, että asiakirjojen on oltava kunnossa. Dokumentointi on asia, jota kehitämme jatkuvasti ja panostamme siihen paljon. Hyvänä todisteena tästä on se, että antamamme suorituskykyilmoitukset ovat niin korkeatasoisia, että muut alan toimijat ovat alkaneet kopioida niitä.

Panostamme myös digitaaliseen laajentumiseen, jotta voimme vastata asiakkaidemme tarpeisiin ja toimia älykkäämmin ja tehokkaammin. Viime vuonna yritys lanseerasi uudet modernisoidut verkkosivut ja tänä vuonna vuorossa on ERP-järjestelmän ja verkkokaupan uudistaminen.

– Näillä toimilla saamme paremmin toimivan järjestelmän, joka helpottaa työtämme. Verkkokauppa on teollisuuden asiakkaillemme tarkoitettu digitaalinen työkalu, joka uudistumisen myötä palvelee heitä entistä paremmin.

Tehokas tuotanto, laaja valikoima ja osaava henkilöstö ovat avain menestykseen

Tekninen osaaminen ja monipuolinen toiminta ovat yrityksen kilpailukyvyn ytimessä myös tulevaisuudessa. Nykyään noin 60 000 tuotteesta koostuvaa keskusvarastoa kehitetään ja laajennetaan uusilla tuotteilla asiakkaiden tarpeiden mukaan. Alan kehittyessä valikoima laajenee myös uusilla pintakäsittelyillä ja materiaaleilla. Tuotannon puolella painopisteenä ovat investoinnit automaatioon ja entistä tehokkaampaan tuotantoprosessiin. Yrityksen kehittyminen ja kasvu on kuitenkin ensisijaisesti henkilöstön ansiota, Pedersen kiittelee.

– Henkilöstö on yksi suurimmista vahvuuksistamme. Meillä on osaavia ja ahkeria työntekijöitä, jotka nauttivat työstään ja haluavat tehdä parhaansa. Heidän ansiosta yrityksessämme vallitsee hyvä ilmapiiri. Olen myös erittäin ylpeä tavasta, jolla he kohtaavat asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.