Botnia Bolt hankkii koneistusosaamista maailmanlaajuisesti – tehdasvierailut ja messut ovat tärkeitä osaamisen kehittämisen kannalta

Jotta asiakkaille voidaan jatkuvasti tarjota korkealuokkaista palvelua ja laadukkaita tuotteita, on tuotanto-osaston jatkuvasti kehitettävä osaamistaan. Myös konekantaa päivitetään säännöllisesti vastaamaan asiakkaiden tarkkuus-, mittatarkkuus- ja kestävyysvaatimuksia.

Koneita päivitetään sujuvasti ilman merkittäviä tuotantokatkoksia

Tällä hetkellä konekantaan kuuluu 15 CNC-konetta. Niihin lukeutuu sekä yksinkertaisempia koneita yleiskäyttöön että monimutkaisempia moniakselisia koneita, joilla voidaan valmistaa erittäin haasteellisia komponentteja. Tehokkuuden ja mittatarkkuuden vuoksi pyritään ajamaan osa yhdessä koneessa valmiiksi. Mittatarkkuus kärsii nimittäin aina, kun komponentti poistetaan koneesta.
Kristiinankaupungin tuotanto-osastolla on vastikään otettu käyttöön uusi, moderni jyrsin Okuma Genos M560-VE. Enlund kollegoineen näki tämän koneen ensi kertaa messuilla Ruotsissa kaksi vuotta sitten.

Ei ole harvinaista, että uudet investoinnit vievät aikaa. Matka ideasta investointiin voi olla pitkä, ja uuden koneen saapuessa asennuskin vie yleensä noin viikon. Tämän jälkeen henkilökunnan on tutustuttava ja opeteltava käyttämään uutta hankintaa. Tuotantopäällikkö Kristian Enlundin mukaan käyttöönotto sujuu yleensä mutkattomasti ja nopeasti:

– Nykyajan koneet ovat erittäin käyttäjäystävällisiä eivätkä vaadi pitkää perehdytystä, varsinkin jos olemme aiemmin käyttäneet muita saman valmistajan koneita. Valmistaudumme käyttöönottoon hyvin, jottei tuotantoon tule pitkiä katkoksia.

Messuvierailuilta ja matkoilta saa tietoa, energiaa ja inspiraatiota tulevaa varten

Suurin osa Botnia Boltin tuotanto-osaston koneista on valmistettu Saksassa ja Japanissa, jotka ovat kaksi maailman johtavaa maata CNC-koneiden valmistuksessa. Vuosien varrella on tehty lukuisia työmatkoja Saksaan, ja tänä keväänä Enlundilla oli mahdollisuus tutustua myös japanilaiseen teknologiaan ja kulttuuriin, kun hänet kutsuttiin vierailulle DMG Morin päätehtaalle, IGA Campukselle ja pienemmälle tehtaalle Naraan, Japaniin.

– Japanin matka antoi katsauksen siitä, miten koneiden kehitys edistyy käytännössä ja kuinka valtavaa osaamista maassa on. Oli antoisaa ja vaikuttavaa päästä osaksi japanilaista yrityskulttuuria ja nähdä kuinka japanilainen kulttuuri näkyy prosesseissa, Enlund sanoo.

Japanin matkat ovat varsin epätavallisia, mutta muutoin messuvierailut ovat olennainen osa tuotantopäällikön työtä – ei ainoastaan osaamisen kehittämisen, vaan myös verkostoitumismahdollisuuksien vuoksi.

Seuraavana vuorossa ovat Hannoverin EMO-messut, joilla valmistajat kaikkialta maailmasta esittelevät koneitaan ja työkalujaan. Enlund ei mielellään laita kaikkia munia samaan koriin luottamalla vain yhteen valmistajaan, vaan haluaa saada hyvän yleiskuvan pystyäkseen tekemään harkittuja päätöksiä.

– Kun pääsemme siihen pisteeseen, että meidän on hankittava uusia työkaluja, uusi kone tai uusi lähestymistapa, tiedämme jo mitä etsiä.

Messuvierailulta saa myös aina valtavasti uutta energiaa:

– Haluamme kehittyä jatkuvasti ja tulla entistä paremmiksi. On aina mukavaa nähdä jotain uutta, joka voi synnyttää uusia ajatuksia ja ideoita.


Botnia Bolt on edustettuna Tampereen Alihankintamessuilla 26.–28.9. Löydät meidät messuosastolta E402.