Botnia Bolt hämtar kunskap om maskinbearbetning världen över – fabriksbesök och mässor viktiga för kompetensutvecklingen

För att konsekvent kunna erbjuda kunderna högklassig service och kvalitativa produkter krävs ständig kompetensutveckling, inte minst på produktionsavdelningen. Maskinparken uppdateras också regelbundet för att möta kundernas krav på precision, måttnoggrannhet och hållbarhet.

Smidiga maskinuppgraderingar utan betydande uppehåll i produktionen

I dagsläget består maskinparken av 15 CNC-maskiner. Här finns både enklare maskiner för allroundanvändning och mer komplicerade maskiner med fler axlar för att kunna ta fram mycket detaljrika komponenter. För effektivitetens och måttnoggrannhetens skull används en och samma maskin så långt det går. Varje gång en komponent tas loss från en maskin påverkas måttnoggrannheten nämligen negativt.

Nyligen togs en ny, modern fräsmaskin av modellen Okuma Genos M560-V-E i bruk på produktionsavdelningen i Kristinestad. Den här specifika maskinen såg Enlund med kollegor för första gången på en mässa i Sverige för två år sedan.

Att nyinvesteringar tar tid hör inte till ovanligheterna. Vägen från tanke till köp kan vara lång och när den nya maskinen väl anländer tar installationen ofta ungefär en vecka. Därefter ska personalen introduceras till och lära sig att använda nytillskottet. Enligt produktionschef Kristian Enlund går det ändå oftast smidigt och snabbt:

– Dagens maskiner är väldigt användarvänliga och kräver inte så lång introduktion, särskilt inte om vi sedan tidigare använder andra maskiner av samma tillverkare. Vi är dessutom väl förberedda så att det inte blir några långa uppehåll i produktionen.

Mässbesök och resor ger kunskap, energi och inspiration för framtiden

De flesta maskinerna på Botnia Bolts produktionsavdelning är tillverkade i Tyskland och Japan, två av världens ledande länder inom tillverkning av CNC-maskiner. Under åren har det blivit många arbetsresor till Tyskland och i våras fick Enlund också möjlighet att bekanta sig med japansk teknik och kultur då han bjöds in till ett besök på DMG Moris huvudfabrik, IGA Campus och en mindre fabrik i Nara, Japan.

– Japanresan gav mig insyn i hur maskinutvecklingen fungerar i praktiken och vilken enorm kompetens som finns i landet. Det var både lärorikt och imponerande att ta del av den japanska företagskulturen och se hur det spirituella också får ta plats i processerna, säger Enlund.

Just Japanresor hör till ovanligheterna, men mässbesök är ett återkommande inslag i produktionschefens arbete, inte bara för kompetensutvecklingens skull utan också för möjligheten till nätverkande.

Näst på tur står EMO-mässan i Hannover, där tillverkare från hela världen ställer ut sina maskiner och verktyg. Enlund vill ogärna lägga alla sina ägg i samma korg och förlita sig på en enda tillverkare – han vill ha en god översikt och på så vis kunna fatta välavvägda beslut.

– När vi kommer till en punkt där vi behöver se oss om efter nya verktyg, en ny maskin eller ett nytt tillvägagångssätt vet vi redan vad vi ska söka efter.

Att besöka en mässa innebär dessutom alltid en rejäl dos ny energi:

– Vi vill alltid utvecklas och bli ännu bättre. Det är roligt att få se något nytt som kan bidra till nya tankar och idéer.


Den 26–28 september finns Botnia Bolt representerat på Alihankinta-mässan i Tammerfors. Du hittar oss på mässavdelning E402.