Restaurangkocken Robert Lähteenmäki sadlade om och blev försäljare av fästelement

Det blir inte många tysta stunder på jobbet för Robert Lähteenmäki, försäljare på Botnia Bolt Fastening. Han har ständigt kontakt med kunder och gör regelbundet företags- och kundbesök.

– Mitt jobb handlar mycket om att finnas tillgänglig och att göra research för att kunna sätta mig in i kundens situation och förstå deras behov, säger Lähteenmäki. För mig kommer det sociala helt naturligt och på kundmötena lyckas jag alltid hitta någon gemensam nämnare att diskutera över en kaffekopp innan vi tar oss kundens behov av olika fästelement.

Lähteenmäki får också mycket utbyte av gemenskapen på arbetsplatsen. Botnia Bolts försäljare jobbar självständigt med sina egna kunder men utbyter erfarenheter och delar med sig av information på gemensamma säljmöten.

– Jag har fina kollegor och alla trivs jättebra ihop. Det är alltid roligt att komma till jobbet.

Han lämnade sin bekvämlighetszon för att få mer familjetid

Det är kanske svårt att tro, men när Lähteenmäki kom till Botnia Bolt för snart tio år sedan hade han ingen erfarenhet av vare sig fästelement eller försäljning. Han hade jobbat inom restaurangbranschen hela sitt vuxna liv.

– När jag flyttade till Kristinestad efter många år som kock på Åland började jag känna att mitt arbete tog mer än det gav. Som restaurangkock arbetar man långa dagar och är sällan ledig på helger och högtider.

Lähteenmäki hade vid den här tiden också blivit pappa och börjat fundera mer på vad han gjorde med sin tid.

–  De första två åren som pappa jobbade jag mycket. Det var då jag insåg att jag behövde en förändring. Jag ville helt enkelt kunna vara mer med mina barn, säger han.

På omvägar hörde han att Botnia Bolt sökte en ny försäljare. Han velade en stund, men i slutändan tog nyfikenheten överhanden:

– Det var svårt att lämna sin bekvämlighetszon och prova något helt nytt, men jag hade ju arbetat med människor hela livet och tyckte att det lät väldigt intressant att jobba som försäljare.

Ledningen såg hans potential och gav honom jobbet. Sedan följde en intensiv inskolningsperiod under vilken Lähteenmäki ingående fick lära sig det som man kan tänkas behöva veta om olika fästelement.

Badminton, resor och helgprojekt i köket är livskvalitet för Lähteenmäki

I dag är Lähteenmäki glad att han tog chansen att bli försäljare på Botnia Bolt.

– Det här är det perfekta upplägget för mig. Nu har jag energi över efter jobbet och kan planera framåt på ett helt annat sätt. På kvällarna spelar jag badminton eller padel och på helgerna har jag tid att experimentera i köket.

Sommarsemestern tillbringar Lähteenmäki med sin familj i Italien, där de kan njuta av vackra landskap, värme och god mat. Han fyller sin resväska med en särskild delikatess:

– Italiensk tryffel är ett måste att ta med sig hem till Finland.