Botnia Bolts maskinoperatörer är systematiska produktionsproffs

På Botnia Bolts produktionsavdelning Machining i Kristinestad tillverkas svarvade och frästa komponenter för allt från skogsmaskiner till motorer. I de ljusa och välventilerade produktionslokalerna arbetar produktionsproffs sammansvetsat mot ett gemensamt mål – att med största möjliga noggrannhet tillverka detaljerade maskinbearbetade komponenter åt både små och stora företag i Finland och Sverige. Till sin hjälp har de moderna maskiner och arbetsredskap, och tröskeln att ta kontakt med närmaste förman eller ledningen är låg.

– Att arbeta på ett växande företag med snabba processer och goda affärssystem har sina fördelar. Många av våra arbetstagare tycker om att få optimera sitt arbetssätt och sin produktionsprocess. Vi lyssnar alltid på de anställdas åsikter och tar förbättringsförslag och önskemål vidare, säger produktionschef Kristian Enlund.

På produktionsavdelningen är det ordning och reda. Maskinoperatörerna ska inte behöva leta efter verktyg eller material utan kunna fokusera på sitt arbete. Jobbet på produktionsavdelningen lämpar sig för personer som gillar att se konkreta resultat av sitt systematiska och noggranna arbete. Många av dem som arbetar på produktionsavdelningen har en yrkesutbildning inom metallbranschen i bagaget, men det finns också de som blivit maskinoperatörer på omvägar.

Enlund understryker att det som står på ens skolbetyg eller inte är cv av yttersta vikt, eftersom utbildningen kommer på köpet med jobbet.

– Om man är en snabblärd och tekniskt intresserad person passar det här jobbet en som handen i handsken. Vi har till exempel skolat in byggarbetare, förpackningsarbetare, lastbilschaufförer och skolgångsbiträden i maskinbearbetning med mycket goda resultat.

Öppenhet och samarbete gynnar alla

För den oinvigda kan arbetet på produktionsavdelningen verka ganska osocialt. I själva verket kräver produktionsarbetet dock en hel del gemensamma krafter och samarbete, eftersom de anställda bildar olika maskingrupper. Tanken är att en maskinoperatör ska kunna hantera alla maskiner inom den egna gruppen, men eftersom de anställda har varierande bakgrund och har hunnit med olika mycket av sin inskolning är det viktigt att vid behov kunna erbjuda varandra hjälp och stöd – och bjuda på sig själva när det behövs.

– Att vara öppen och samarbetsvillig gynnar alla på avdelningen. Det är viktigt för att arbetet inom den egna gruppen ska flyta på så bra som möjligt.

Maskinoperatörerna arbetar måndag–fredag i två olika skift, vilket ställer krav på den interna kommunikationen.

– Vi är måna om informationsflödet på avdelningen och uppdaterar på daglig basis de anställda om allt som berör dem, både högt och lågt, i vår gemensamma gruppchatt på WhatsApp. Det är särskilt viktigt eftersom alla sällan är på plats samtidigt. Vi håller förstås också fysiska möten då vi behöver diskutera något tillsammans.

 


Är du intresserad av att jobba med maskinbearbetning? Hör av dig per telefon eller mejl så berättar vi mer! 📞 +358 24 8090204 ✉️ kristian.enlund@botniabolt.fi