Botnia Bolt satsar på förbättrad arbetsmiljö och ökad testkapacitet

I maj gick flyttlasset till Botnia Bolts nya kontorsbyggnad i Kristinestad. Här arbetar personal inom försäljning, inköp och data och media. I byggnaden finns totalt 12 separata kontor för personalen samt ett inglasat mötesrum med all den mötesteknik som kan tänkas behövas – och ett rymligt personalrum där kaffekokaren går varm.

Verkställande direktör Patrik Pedersen är mycket nöjd med slutresultatet.

– Det är alltid skönt när ett byggprojekt är till ända. Från beslut till inflytt tog det ungefär två år den här gången, så nu känns det riktigt bra. Den nya kontorsbyggnaden är behaglig att arbeta i eftersom vi har satsat mycket på att göra inomhusklimatet så bra som möjligt för vår personal.

Behaglig inomhusluft, fullständig ljudisolering och välfungerande fastighetsservice

Kontorsbygget sköttes helt och hållet av lokala byggarbetare som enligt Pedersen gjorde ett utmärkt jobb. Den nya kontorsbyggnaden har effektiv ventilation och kontoren är dessutom ordentligt ljudisolerade så att var och en kan koncentrera sig på sitt. I samband med uppförandet av kontorsbyggnaden utökade Botnia Bolt även sin användning av bergvärme.

Satsningarna på arbetsmiljön syns också på produktionsavdelningen Machining, där inomhusluften under det senaste året har förbättrats avsevärt tack vare det nya ventilationssystemet.

– Nu är det mycket mer behagligt att vistas bland svarvarna och fräsarna. Det blir ganska varmt när de är i gång, så tack vare den här satsningen har våra operatörer fått en jämnare och trevligare temperatur att arbeta i. Dessutom blev vi äntligen av med oljepannan.
För att ytterligare förbättra arbetsmiljön och öka arbetssäkerheten på Botnia Bolt har en fastighetsansvarig anställts. Han ansvarar bland annat för att hålla parkeringsplatsen, hallarna och alla enheter i gott skick. Tidigare har många uppgifter i huvudsak skötts av avdelningscheferna som därför extra varmt välkomnar sin nya kollega.

Labbets testkapacitet fördubblas i och med den senaste satsningen

Det är inte bara kontorspersonalen och operatörerna som kan åtnjuta Botnia Bolts senaste satsningar. Också kvalitetstestningen har fått tillökning i form av en ny dragprovare av det italienska märket Galdabini. Kapaciteten fördubblas i och med investeringen från 600 till 1200 kN.

– Tack vare den här investeringen kan vi testa nästan allt, konstaterar Pedersen. Vi testar främst produkter som vi är återförsäljare av och vår egen tillverkning, men det är också möjligt att köpa testningstjänster av oss vid behov.

Kvalitetstänket genomsyrar Botnia Bolts verksamhet. I det egna laboratoriet för kvalitetskontroll och produktprov utförs såväl förstörande provning som kontrollmätningar. I och med den senaste satsningen omfattar maskinerna nu två moderna dragprovmaskiner, hårdhetsmätare och profilmätare samt enklare mätutrustning.